Indholdsfortegnelse
Hvad er en husbuk?
Husbuk (hylotrupes bajulus) er et af de skadedyr, der volder skade på træværk, da dens larver nedbryder træet, hvor træet til sidst mister sin bæreevne. Husbukken bliver tit forvekslet med den mere almindelige borebille i Danmark.
Selve husbukken er en bille, der kan blive mellem 10-20 millimeter lang, og den findes i forskellige farvevariationer, der går fra lysebrun til sort.
Et karakteristisk træk ved husbukken er dens hvide, uldne behåring på ryggen og forbrystet, der danner to skrå hvidlige pletter. Den har også to blanke knuder på forbrystet og store, klare vinger.
Husbukkens larve er næsten mælkehvid og kan blive op til 25 mm lang.
Hvor udbredt er husbukke i Danmark?
Husbukken kan generelt findes i store dele af Danmark, dog ses den sjældent i Vestjylland og Nordjylland.
Husbukken angriber oftest tørt nåletræ, hvilket desværre også er det mest anvendte materiale i tagkonstruktioner. I sommermånederne kan loftstemperaturen blive så høj, at husbukken trives optimalt, hvilket gør træværket på loftet særligt sårbart.
Vi ser også angreb i f.eks. stolper og plankeværk, der henover sommeren bliver varmet op igennem solen.
Tegn på husbukke – Sådan genkender du husbukkeangreb
Et typisk tegn på husbukken er boremel (der ligner fint savsmuld), som kommer ud af hullerne i træværket og ender på isoleringen og diverse steder på loftet.
Det kan godt ligne, at en har stået med en boremaskine og boret forskellige størrelse huller i træet. Ser du disse huller kombineret med boremel, så er det en klar indikation af, at der er husbukke eller borebiller til stede.
Husbukkens flyvehuller er som regel ovale og kan have ru eller ujævne kanter. De måler typisk mellem 6 og 10 millimeter i længden.
Hvis du ser 1-2mm helt runde huller, så er der næsten altid tale om borebiller.
Er det aktive husbukke i træværket?
Når man konstaterer spor efter husbukke, er det vigtigt at vurdere, om angrebet stadig er aktivt. Husbukkeangreb dør nemlig ofte ud af sig selv.
Hvis der stadig er aktivitet, kan man i sommerhalvåret ofte høre de store larver gnave i træet. Hvis flyvehullerne ser gamle ud, og boremelet er blevet mørkere gult, og der ikke er angreb i eventuelt nyt træ, tyder det på at angrebet ikke er aktivt.
Det kan være svært at vurdere, så vi anbefaler altid at man kontakter en professionel og får en vurdering. Du kan kontakte os her.
Risikoen for at finde aktive husbukkeangreb i et hus øges med husets alder og falder igen efter det tyvende år. Hvis huset er mere end 70 år gammelt, er det sjældent, at der opstår nye angreb, medmindre der er blevet indsat nyt træ i forbindelse med reparationer.
Bekæmpelse af husbukke
Hvis du har mistanke om, at dit hus er blevet angrebet af husbukke, er det vigtigt at handle hurtigt. Vi anbefaler at du kontakter os hvis du har mistanke om husbukke eller borebiller.
Den mest effektive og langsigtede måde at bekæmpe husbukkeangreb, er ved at behandle alle overflader af træet med et professionelt bekæmpelsesmiddel.
Træværket rengøres, så vi sikrer at træet har den rigtige sugeevne. Herefter sprøjtebehandler man træværket i flere omgange, indtil træet har opnået den nødvendige mængde af bekæmpelsesmidlet.
Efter en behandling tilbyder vi 20 års garanti på alt behandlet træ, mod nye husbukkeangreb.
Det er vigtigt at huske, at bekæmpelse af husbukke er en specialiseret opgave, da en effektiv behandling kræver ekspertise og autorisation til håndtering af bekæmpelsesmidlet.